HOOFDMENU

Behulpzame tips voor het aanschaffen van padelrackets.

Padel? Dat is de snelst groeiende sport op dit moment in Nederland. In 2016 is het aantal padelbanen in Nederland bijna verdrievoudigd. Maar wat is het eigenlijk?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket. Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.

Als het er op komt om een nieuw padelracket te kopen is het heel belangrijk dat we weten welk speelniveau we hebben. Ben ik een beginner, gevorderde speler of ben ik een wedstrijdspeler? Zodra we dit weten is het ook goed om te weten dat we in een padelracket verschillende eigenschappen kunnen vinden. Zoek ik comfort in een racket? Zoek ik handelbaarheid? Of zoek ik een racket met veel kracht (power)? Elke speelstijl is anders en zo is ook elke padelracket anders.

Bij Padel Dam hebben we 3 soort padelrackets:

  • Padelrackets voor meer spel controle: Dat zijn de rackets met een ronde kop die ideaal zijn voor beginners. Het gewicht van dit soort rackets bevind zich vooral bij de grip waardoor we meer balgevoel hebben en wat minder kracht (power).
  • Padelrackets voor meer kracht in het spel: Dat zijn de rackets met een diamant vorm die ideaal zijn voor wedstrijdspelers die vaker de bal uit de baan smashen. Het gewicht bevind zich vooral in de bovenkant van de kop van het racket waardoor al onze slagen wat meer kracht krijgen en wat minder controle.
  • Padelrackets die polyvalent zijn: Dat zijn de rackets met een peer vorm die zowel goed voor het spelcontrole als voor kracht zijn. Het gewicht bevind zich in het midden waardoor beiden eigenschappen goed in balans blijven. Met dit soort padelrackets heb je meer kracht dan met een rond racket en meer balgevoel (controle) dan met een diamant-vormige racket.

 

Behulpzame tips voor Padelschoenen.

Als het er op komt om padelschoenen te kopen is het heel belangrijk om te weten wat we precies willen en dat we het verschil tussen modellen goed begrijpen. Het uitzoeken van de padelschoenen die het beste bij je passen heeft uiteindelijk invloed op je speelstijl en is voornamelijk belangrijk voor het vermijden van mogelijke blessures.

Waar moeten we rekening mee houden? We moeten ons eerst afvragen hoe vaak we de padelschoenen gaan gebruiken. Ben ik een beginner die af en toe speelt? Ben ik een intensieve speler die elke week speelt? Of ben ik een wedstrijdspeler die elke dag op de baan staat? Afhankelijk daarvan kan je bij voorbeeld voor de eerst technische prijs gaan of kan je voor schoenen kiezen die meer techniciteit hebben.

Daarnaast is het ook goed om naar de zolen van de schoen te kijken. Is het een visgraat zool, dan is de grip wat beter en slijten ze ook niet zo snel. Zijn de zolen wat zachter en hebben ze veel korte nopjes, dan is de demping wat beter en kan je ook wat sneller op je standbeen draaien.

Bij onze parner Decathlon hebben ze een heel breed assortiment padelschoenen die voor alle soort spelers geschikt zijn. Zie https://www.decathlon.nl/C-1128829-padel-schoenen